APS – Fysiotherapie Goese Polder – Goes
Header afbeelding
Welkom bij Fysiotherapie Goese Polder

Wie zijn wij?

Onze praktijk bestaat al ruim 35 jaar en is gevestigd in de Goese Polder (Goes Noord). Bij ons heeft u tijdens het onderzoek en de behandeling te maken met een vaste fysiotherapeut. Behandeling vindt plaats in onze behandelcabines, onze oefenruimte of, indien noodzakelijk, bij u aan huis. U kunt zowel met als zonder een verwijzing van huisarts of specialist bij ons terecht.

APS

APS staat voor Actie Potentiaal Stimulatie, dit is een therapie vorm met microstroom die in onze praktijk in Goes gegeven wordt.

De actiepotentiaal is een electrisch signaal van de zenuwen die de verschillende lichaamsprocessen aansturen. Deze lichaamseigen prikkel wordt door het APS apparaat nagebootst en door middel van plakelektroden ter hoogte van de klacht gegeven. De doorbloeding wordt verbeterd, energie in de vorm van ATP ( Adenosonetrifosfaat) wordt vrijgemaakt en afvalstoffen worden afgevoerd. Hierdoor wordt het natuurlijk herstelproces van het lichaam in hoge mate gestimuleerd.De stoffen die vrij komen hebben een pijnstillend, ontstekingsremmend en helend effekt in de behandelende lichaamsweefsels.

De behandeling is pijnloos, eenvoudig en heeft geen bijwerkingen. Immers het is een lichaamseigen prikkel, dit in tegenstelling tot TENS ( een stroomvorm die de pijnprikkel blokkeert). De verschillen tussen APS en TENS worden in onderstaande tabel uitgelegd.

 

TENS

 APS

Golfvorm TENS-golf in zijn meest gangbare vorm;
Lichaamsvreemde impuls.
Bi-fasisch = wisselstroom.
Stroomsterkte in milliampères.
APS golf.
Lichaamseigen impuls. Een exacte imitatie van de signalen waarmee het lichaam zelf haar boodschappen doorgeeft aan het centraal zenuwstelsel en het centraal zenuwstelsel aan weefsel en organen.
Mono-fasisch = gelijkstroom
Stroomsterkte in microampères = MET (Microcurrent Electrical Therapy).
Effect Pijnblokkering Pijnstilling
Ontstekingsremming
Energiebevordering
Hoe werkt het? TENS is gebaseerd op de Gate-Control theorie. D.w.z TENS bewerkt door middel van ‘overprikkeling’ van de gevoelszenuwen een blokkade van de pijn. Het membraan van de zenuwvezel wordt “vastgezet”, waardoor de pijnprikkel de hersenen niet meer kan bereiken. Het celmembraan wordt juist extra gestimuleerd om actiepotentialen te geleiden. Opdat in het lichaam bepaalde biochemische processen voor herstel en pijnvermindering in gang worden gezet en extra worden ondersteund.
Effect op biochemische processen in het lichaam Geen APS bevordert de productie van ATP = adenosine trifosfaat fors (500% – 800%). ATP speelt een hele belangrijke rol in de energie huishouding van het lichaam. Bovendien is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat onder invloed van APS veel meer pijnstillende stoffen, zoals bèta-endorfine en leucine-enkefaline in het lichaam worden vrijgemaakt.
Dosering Tijdens de behandeling moet men de stroomsterkte steeds hoger draaien omdat er gewenning optreedt. Dit moet overigens ook om een blokkade van de pijn te bereiken. Maar dat betekent ook dat U steeds meer nodig heeft om minder pijn te ervaren. Bij APS ziet men, als het beter gaat, dat men de stroomsterkte zelfs minder hoog hoeft op te draaien, voordat men iets voelt. Het lichaam geeft zo zelf aan dat het aan een mindere prikkel voldoende heeft om het positieve effect te onderhouden.
Waarneming (patiëntvriendelijkheid)
De prikkelsensatie kan als onprettig of zelfs pijnlijk ervaren worden.
U mag hooguit even een lichte trilling of prikkeling voelen; daarna wordt de stroomsterkte teruggedraaid tot U niets meer voelt.
Plaatsing
Alleen lokaal toe te passen op de pijnplek.
Het specifiek behandelen van de pijnplek is niet altijd noodzakelijk, want bij b. v. Fibromyalgie en ME volstaat de basis behandeling in combinatie met de behandeling van het immuunsysteem. Hierdoor vermindert de pijn in het hele lichaam zonder dat er een specifieke pijnplek wordt behandeld.
Tijdsduur
Moet gedurende langere tijd per dag worden toegepast.
32 min per dag is de maximale behandeltijd.
Effect na behandeling
Na de behandeling komt de pijn terug omdat de blokkade opgeheven wordt en de pijn weer onverminderd naar de hersenen wordt doorgegeven
Na de behandeling blijft de pijn weg of is blijvend afgenomen, doordat natuurlijke pijnstillers zijn vrijgemaakt en het zelfgenezend vermogen van het lichaam is gestimuleerd. De behandeling kan worden afgebouwd of gestopt.
Neveneffect
Werkt vrijwel alleen in op de pijn.
APS werkt ook positief op Uw energie, U voelt zich fitter, slaapt beter en U heeft weer overal zin in. Bij APS verandert er wezenlijk iets in je lichaam. Ook worden bepaalde afweer en genezingsprocessen zoals b.v. het immuunsysteem en het herstel van beschadigd weefsel positief beïnvloed