Elastisch tapen – Fysiotherapie Goese Polder – Goes
Header afbeelding
Welkom bij Fysiotherapie Goese Polder

Wie zijn wij?

Onze praktijk bestaat al ruim 35 jaar en is gevestigd in de Goese Polder (Goes Noord). Bij ons heeft u tijdens het onderzoek en de behandeling te maken met een vaste fysiotherapeut. Behandeling vindt plaats in onze behandelcabines, onze oefenruimte of, indien noodzakelijk, bij u aan huis. U kunt zowel met als zonder een verwijzing van huisarts of specialist bij ons terecht.

Elastisch tapen

Elastisch tapen (ook wel kinesio tapen of medical tapen) is een relatief nieuw concept binnen de beschikbare behandelmogelijkheden van de fysiotherapeut.

Elastische tape is een rekbare, soms gekleurde tape die wordt gebruikt bij de behandeling van spierblessures, behandeling van pijnpunten, sturing van het gewricht en lymfedrainage. Door de unieke eigenschappen van de tape is het mogelijk om meerdere dagen de tape op de huid te dragen zonder deze te vervangen of last te krijgen van huidirritatie.
De gedachte achter elastisch tapen is dat door de rekbare eigenschap van de tape er tijdens beweging van de gewrichten en de huid er kleine rimpelingen ontstaan waar de tape de huid omhoog lift. Door dit effect vind er onder deze rimpeling een drukverlaging in het weefsel plaats waardoor er direct remming is op de pijnreceptoren en er een betere afvoer is van afvalstoffen en/of vocht.

Een ander veel gebruikt eigenschap van de tape  is dat de vezels van de tape altijd zullen trekken naar de basis van de tape. Dit biedt de mogelijkheid om de tape te gebruiken bij het verlagen of verhogen van spanning in de spier. Een spier kan immers verlengen of verkorten en afhankelijk van hoe de tape wordt gespannen over de huid kan de spier worden gefasciliteerd naar een verlenging (ontspanning) of verkorting (opbouwen van spanning). In het geval van een hoge spierspanning (bijvoorbeeld forse spierpijn) kan de tape dus verlichting brengen door te zorgen voor een ontspanning in de spier, maar ook voor een betere doorbloeding van de spier vanwege de rimpelingen in de huid tijdens beweging.

Wanneer elastische tape wordt gebruikt voor het intapen van gewrichten als de enkel of de schouder heeft het als voordeel op de conventionele sporttape dat het gewricht zijn volledige bewegingsuitslag kan maken, maar naarmate het gewricht verder in zijn eindpositie komt de rek op de tape zal toenemen. Op deze manier worden de sensoren in de huid veel meer geprikkeld waardoor een gebruiker bewuster is in zijn bewegingen en hierdoor minder kans zal lopen op een blessure.

Hooikoorts

Momenteel is er een vrij nieuwe toepassing bekend geworden van de  tape; verlichting van klachten door hooikoorts. De tape beïnvloedt de hulpademhalingsspieren en via het zenuwstelsel ook het longgebied. Deze manier van tapen wordt regelmatig toegepast bij hooikoorts en COPD klachten. Er wordt tape geplakt op de rug en dit blijft ongeveer 5-7 dagen zitten. Meestal is 2 maal tapen voldoende om een vermindering van de klachten te krijgen.