Oedeemtherapie – Fysiotherapie Goese Polder – Goes
Header afbeelding
Welkom bij Fysiotherapie Goese Polder

Wie zijn wij?

Onze praktijk bestaat al ruim 35 jaar en is gevestigd in de Goese Polder (Goes Noord). Bij ons heeft u tijdens het onderzoek en de behandeling te maken met een vaste fysiotherapeut. Behandeling vindt plaats in onze behandelcabines, onze oefenruimte of, indien noodzakelijk, bij u aan huis. U kunt zowel met als zonder een verwijzing van huisarts of specialist bij ons terecht.

Oedeemtherapie

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is een vorm van behandelen dat oedeem bestrijdt. Oedeem is een abnormale vochtophoping in het weefsel met als gevolg een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Dit uit zich in een gevoel van spanning van of stuwing onder de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Verschillende vormen van oedeem:

  • lymfoedeem (nadat lymfklieren verwijderd zijn door een operatie of als complicatie van bestraling)
  • veneus oedeem (als gevolg van trombose of operatie van bloedvaten).
  • traumatisch oedeem (als gevolg van een ongeval)
  • primair lymfoedeem (is een aangeboren aandoening, als gevolg van onvoldoende aangelegd of niet goed functionerend lymfsysteem)
  • secundair lymfoedeem (beschadiging van lymfevaten als gevolg van bijvoorbeeld een operatie)
  • tertiair oedeem (als gevolg van bestraling en/of chemotherapie of medicijnen)
  • lipoedeem (ongelijke vetverdeling over het lichaam, waarvan de oorzaak niet bekend is).

 

Wat doet een oedeemtherapeut?

De therapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:

Manuele lymfdrainage

Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van specifieke handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is zodat het daar vandaan in de circulatie/bloedsomloop kan worden opgenomen.

Compressietherapie

Door middel van het aanleggen van bandages/zwachtels wordt van buiten af een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous (TEK) worden aangemeten.

Oefentherapie

In veel gevallen kan er door het oedeem een bewegingsbeperking zijn ontstaan waardoor bewegingsomvang en spierkracht zijn afgenomen. Door oefeningen kunt u de functie van uw ledematen weer verbeteren. Daarbij maken we gebruik van de ‘spierpompfunctie’ van onze spieren. Dit is belangrijk voor het transport van oedeem.

Lymfetaping

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die een (liftende) werking heeft, waardoor de onderhuidse circulatie verbetert en de afvoer van lymfevocht bevorderd worden.

Ademtherapie

Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van (lymfe)vocht.

Voorlichting

U wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.

Deskundigheid van de oedeemtherapeut

De oedeemtherapeut is een fysiotherapeut die een post-HBO opleiding voor oedeemtherapeut heeft gedaan. De kwaliteit van de oedeemtherapeut wordt gewaarborgd door het Centraal Kwaliteits Register (CKR).